Webdesigner – Tedde

https://www.youtube.com/watch?v=3QeDi35Xe-k

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli webutvecklare?
Webdesign och webutveckling är spännande områden så det beror helt på. Man behöver faktiskt inte en formell utbildning men det är stor fördel om du har det både på gymnasie- och högskolenivå. På gymnasiet bör man läsa ett program med solid IT-inriktning eller media med fokus på IT och på högskola Data/Media eller Systemvetenskap för att få kunskap kring alla de tekniker en webdesigner behöver använda sig av.

Hur ser framtiden ut för webdesigners?
Så länge Internet finns kommer det att finnas jobb för webdesigners. Det är lätt att hitta mindre företag som behöver en anställd webdesigner eller behöver förbättra sina redan existerande websidor, däremot kan det vara svårare att få jobb på en webbyrå idag, där är konkurrensen väldigt hård. Webdesigner är ett av de mest personligen utvecklande yrkena som finns i och med att det alltid kommer nya tekniker och möjligheter till lösningar. Därför kommer arbetet aldrig att bli tråkigt eller stagnera utan ständigt förändras och ger stora möjligheter till utveckling. Webdesigners som siktar på karriär går ofta vidare till att bli projektledare.

Är det vanligt att man startar eget, och vad tjänar en webutvecklare?
Det vanliga är att man jobbar på en webbyrå eller att man har en egen firma. Många bygger websajter på sidan av sitt vanliga jobb som en extra inkomst. En enda websajt kan kosta mellan fem och sextiofemtusen att bara bygga, men jobbar man för en webbyrå kommer ingångslönen för en webdesigner troligen att ligga mellan 15.000-30.000 i månaden beroende på kunskaper, utbildning, om man kan koda, designa eller både och.

Vilka personliga egenskaper är bra att ha för att trivas med yrket?
Som i de flesta dataorienterade yrken bör man vara tekniskt intresserad och hålla sig uppdaterad gällande nya tekniker och programvaror. Man måste vara social och kunna målgruppsanpassa sina sajter, ha en stor kreativ drivkraft och både kunna lyssna på kunden men även hitta det som gör just ditt arbete unikt.

Du gillar kanske också...