Nätverkstekniker – Patrik

https://www.youtube.com/watch?v=-RBVyavl3LY

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli nätverkstekniker?
Det finns olika gymnasium där de specialiserat sig mot just telekommunikation och svagströmsområdet. Oftast ligger utbildningen under elprogrammet på gymnasier. Det finns många olika eftergymnasiala utbildningar som riktar sig mot området telekommunikation och svagströmsområdet. Det går att specialisera sig inom många olika områden så som inbrottslarm, övervakningssystem, fiberteknik och mycket inom området.

Hur ser framtiden ut för nätverkstekniker? Kan man vidareutveckla sig, och är det lätt att få jobb?
Detta teknikområde växer mycket då det blir allt vanligare med bredband, larm, övervakning mm. Detta innebär att den som utbildar sig till teletekniker har goda förutsättningar att få jobb i framtiden. Men det är alltid svårt att ange exakt hur rekryteringsbehovet kommer att se ut. Det finns goda utvecklingsmöjligheter såväl om man vill få en mer betydande roll inom företag som om man vill studera vidare. Branschens utveckling går ständigt framåt och ny teknik kommer hela tiden. Det går att specialisera sig inom speciella teknikområden.

Hur mycket tjänar man, är det vanligt att man startar eget?
Ingångslön är otroligt svår att säga då det varierar beroende på vilken kompetens/specialitet man besitter. Personer som arbetar inom området kan vara allt från gymnasieutbildade till civilingenjörer och därför går det nästan inte sätta en fast ingångslön generellt. Det är många som startar eget och området växer.

Är det några personliga egenskaper som är bra att ha för att bli en duktig nätverkstekniker?
Man bör vara teknisk, en problemlösare, tycka om att ta ansvar, tycka om att ha en varierande arbetsplats och förmågan att arbeta både i lag och självständigt.

Du gillar kanske också...