Plåtslagare – Joakim

https://www.youtube.com/watch?v=7F1sP-kUq4E

FRÅGOR OM YRKET

Vilka personliga egenskaper är bra att ha om man vill bli byggnadsplåtslagare?
Man ska tycka om att ha ett omväxlande arbete. Ibland jobba får man jobba på höga höjder, så det är bra om man inte är höjdrädd. Annars är det positivt att vara kreativ och lite konstnärlig eftersom många detaljer skapas från grunden. Dessutom måste man kunna hantera matematik från teori till praktik.

Hur ser framtiden ut för byggnadsplåtslagare? Är det lätt att få jobb och vad finns det för några utvecklingsmöjligheter?
Det kommer alltid behövas duktiga byggnadsplåtslagare/ventilationsplåtslagare för så länge det byggs hus kommer det att behövas plåtslagare. Idag utbildas det dessutom färre plåtslagare än vad branschen behöver så det finns gott om arbete. Vill du ha ett jobb som ger dig omväxling och trygghet, både idag och i framtiden, så är plåtslagare ett perfekt yrke för dig. Den som satsar på att bli plåtslagare, kan på lite sikt bli egen företagare eller arbetsledare. Som ventilationsplåtslagare kan man förutom att bli “sin egen”, välja inriktningar som exempelvis energioptimerare eller installationssamordnare.

Vilken utbildning behöver man?
Du kan välja att plugga till byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare och det finns flera olika vägar för att utbilda sig. Antingen kan man gå byggprogrammet med inriktning Plåtslageri, gå på en företagsutbildning, gå som en traditionell lärling eller gå en arbetsmarknadsutbildning.

Vad tjänar man som anställd byggnadsplåtslagare?
Ingångslönen efter gymnasieutbildning är 17.000 kr. Efter två år och erhållet yrkesbevis är snittlönen ca 26.000 kr.

Du gillar kanske också...