Att vara god är inne

130201 mello GINA 130201 mello Yohio  130201 mello Yohio sminkös Nicole GrosseVåld har ett högt nyhetsvärde, men ger en skev bild av verkligheten. Det som medelmåttor företar sig motsvarar över 99,99 procent av allt som sker. Utvecklingen visar mindre våld och alkohol, mindre machokultur och mer vänlighet och artighet. På årets studentfester var berusningsgraden i 0,63 promille, klassat som låg salongsberusning. I Stockholm har våldsbrott i samband med studentfester minskat från 250 stycken 2006 till under 30 stycken 2013.

Yohio läser åtta böcker samtidigt

– Jag har inget för att romantisera droger och alkohol som förstör kroppen. Om jag är en förebild för unga människor och tycker att det är okej, då tycker ju de att det är okej. Det är ju det som har hänt genom alla äckliga amerikanska artister som romantiserar att ha mycket tjejer, ha sex med allt och alla, dricka så du spyr och ta droger, sade den 16-årige rockstjärnan Yohio i Aftonbladet efter Melodifestivalen i år. Yohio är upprörd över ungas skrala skrivkunskaper och tycker ”att det nästan gör honom äcklad att barnen inte kan stava.” Själv dricker han energidryck och parallelläser sju, åtta böcker samtidigt. Det är rock’n’roll på 2010-talet. Yohio är verkligen en förebild för den nya godheten.

Halverad vandalism, hälften så mycket snattande och mindre tobak och snus

Andelen 15-åringar som röker eller snusar regelbundet har minskat från 23 till 13 procent de senaste femton åren. Under samma tid har snattandet minskat från 37 till 18 procent och vandalismen har halverats. Enligt Brottsförebyggande rådet BRÅ som genomfört studien, visar resultaten en klar nedgång jämfört med tidigare undersökningar.

Var femte elev dricker aldrig alkohol på gymnasiet

På gymnasiet har andelen tjejer som inte dricker alkohol alls ökat från 13 till 21 procent på tolv år. För killar på gymnasiet har andelen som aldrig dricker alkohol gått från 12 till 22 procent. Andelen alkoholförgiftade ungdomar som kommit in till Maria ungdom har halverats sedan 2008. Även vuxna dricker mindre – i alla fall på sjön – där antalet anmälda för sjöfylleri har halverats på bara två år. Och så vidare. Trenden tycks tydlig mot ökad skötsamhet.

Allt viktigare att lyckas i skolan

Forskaren Jonas Ring på BRÅ menar att det kan bero på att färre unga är ute och träffar kompisar på kvällarna, men även att det har blivit viktigare att lyckas i skolan för att senare kunna få ett bra jobb. Ungdomar lägger allt mer tid på dataspel hemma, föräldrar är mer restriktiva med langning och förhoppsningsvis har de senaste årens förebyggande arbete börjat få effekt. Dessutom finns det en generell hälsotrend i samhället som har en stark inverkan mot alkohol och rökning.

Mindre sprit = mindre våld

Att det dricks mindre har förstås inneburit att antalet våldsbrott minskar. Sedan 2009 har misshandel utomhus minskat med över 20 procent, det gäller såväl i storstadsregioner som i resten av Sverige. I själva verket tros minskningen vara ännu större då benägenheten att anmäla brott under samma tid ökat. Professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki menar att en anledning kan vara att samhällets acceptans för våld gradvis har minskat. Den sociala kontrollen har ökat och allt färre går med på våld som konfliktlösning.

I maj 2013 fattade Kriminalvården beslut om att lägga ner tre anstalter. Anledningen var brist på intagna brottslingar. Antalet personer som åker i fängelse har minskat med drygt 10 procent på lika många år. Det är en dramatisk förändring, speciellt med tanke på att myndigheterna bara för ett par år sedan ville bygga nya storfängelser. En del av förklaringen är att allt fler döms att avtjäna straffet med fotboja eller som samhällstjänst, men den tyngsta anledningen är att brottsligheten faktiskt minskar. Anton Abeles kampanj mot gatuvåld var så framgångsrik att den ledde till en plats i riksdagen.

Pojkar på lågstadiet snällast i världen

En internationell studie som kartlagt fysiskt och psykiskt våld bland barn i 7-10-årsåldern visar att världens snällaste pojkar finns i Sverige. 19 procent av dem hade brukat någon form av fysiskt eller psykiskt våld den senaste månaden, vilket till och med var lägre än svenska flickor som låg på 21 procent. Till fysiskt våld hörde i undersökningen knuffa, slå eller kasta saker på andra barn, medan det psykiska bestod i utfrysning eller skitsnack.

Det som är vanligt beskrivs sällan i medier. Det klassas inte som nyheter. Statistiken visar att ur många aspekter har vi det fantastiskt bra i Sverige – och får det dessutom allt trivsammare. Hoppas att du upplever vardagen så också.

Du gillar kanske också...