Varför inte volontärarbeta i sommar?

volontrAtt vara volontär innebär att engagera sig för välgörande ändamål utan att få betalt. Det finns massor med olika aktiviteter att engagera sig i beroende på vad du är intresserad av. Det går att kombinera med studier eller arbete och är ett mer konkret sätt att hjälpa till än att ge pengar. Många organisationer förlitar sig på volontärverksamhet för att fungera.

Under sommaren finns det massor med både roliga och intressanta aktiviteter runtom i landet där volontärer efterfrågas. Nackdelen är oftast att organisationerna tyvärr inte kan stå för resekostnader eller ställen att bo på under tiden om man vill volontär på annan plats än där man bor. Däremot är det en mycket givande sysselsättning på andra plan.

Fördelar med volontärarbete

  • Du bygger ett nätverk av kontakter du inte skulle ha haft tidigare.
  • Du får prova på att arbeta med något du tycker är kul.
  • Du blir uppskattad och sedd på din arbetsplats.
  • Du bygger på dina kunskaper.
  • Du gör världen lite bättre!
  • Och för att vara lite krass, det ser också väldigt snyggt ut på ett CV.

Om du är volontär på ett evenemang, exempelvis festivaler, konserter eller matcher, kan du få tillgång till särskilda områden bakom scenen. Men kom ihåg att du är där för att jobba, inte titta på själva evenemanget!

Volontärbyrån kan du hitta massor av möjligheter för volontärarbete i Sverige (alla åldrar, men vissa organisationer kan kräva föräldrars tillstånd om du är under 18)
Om du vill veta mer om att vara volontärarbetare utomlands, se här (17-30 år)

Du gillar kanske också...