IT-tekniker – Daniel

https://www.youtube.com/watch?v=5sDevPbQAEc

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli IT-Tekniker?
Det vanligaste är att man går gymnasieskolans elprogram med inriktning datorteknik eller olika specialutformade teknikprogram med IT-inriktning. Det finns även många friskolor med renodlade IT-inriktningar och program. Vidareutbildningar eftergymnasieskolan kan vara på högskola eller genom någon KY-utbildning med inriktning mot data/nätverk.

Hur ser framtiden ut för IT-Tekniker och är det vanligt att man startar eget?
Datoriseringen forstätter och någon brist på jobb verkar inte finnas i sikte. Behovet av att rekrytera IT-Tekniker kvarstår på hög nivå de kommande tio åren. Pensionsavgångarna kommer också bidra till jobb och tillgången utbildade tekniker blir inte tillräcklig.

Hur ser framtiden ut för IT-Tekniker och är det vanligt att man startar eget?
För högskoleutbildade IT-Tekniker ligger ingångslönen för närvarande runt 25 000 kronor. Det finns stora möjligheter att starta eget eftersom det finns så många arbetsområden inom just data/IT.

Vilka personliga egenskaper bör man ha som IT-Tekniker?
Man måste vara vetgirig! Den snabba utvecklingstakten inom data/IT gör att man snabbt blir ”akterseglad” om man inte gör allt för att hänga med i utvecklingen. Det du lärde dig förra veckan kan vara gammalt idag.

Du gillar kanske också...