Offsettryckare – Marcus

https://www.youtube.com/watch?v=oU44EYzHtrA

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att kunna arbeta som Offsettryckare?
Man behöver en utbildning som är lägst gymnasienivå. Utbildning finns både på gymnasiet och som Kvalificerad Yrkesutbildning.

Hur ser framtiden ut för tryckare? Är det lätt att få jobb, och finns det några utvecklingsmöjligheter?
Framtidsutsikterna är goda. Många tryckare går i pension inom de kommande åren och de behöver ersättas av folk som kan den senaste tekniken. Det är lätt att få jobb, tryckerier finns över hela landet och i övriga världen. En tryckare utbildad i Sverige kan välja att jobba hemma eller söka anställning utomlands. Kraven på yrket är likvärdiga överallt. Som tryckare är inte utveckling en möjlighet utan ett krav. Branschen – tekniken och produkterna – förändras ständigt och förutsätter att man som tryckare är utvecklingsbar och hela tiden kan lära nytt och ta till sig ny information.

Vad tjänar man som tryckare? Är det vanligt att man startar eget?
Lönerna skiljer sig stort mellan landsort och storstad samt olika typer av tryckerier. Ingångslön/grundlön för en person som gått ut gymnasiets tryckarutbildning ligger på ca 20.000 kr i månaden. Medellönen för tryckare mellan 24-35 år ligger på ca 25.000 kr/månad. Men som tryckare jobbar man ofta skift vilket innebär att det även tillkommer OB-ersättningar och skifttillägg. Det är inte så vanligt att man startar eget, tryckpressar är dyra investeringar, däremot förekommer det att man som tryckare tar över/köper ett befintligt tryckeri och driver verksamheten vidare.

Behöver en offsettryckare några särskilda personliga egenskaper?
Man måste ha bra färgseende och vara intresserad av teknik. Som tryckare måste man kunna arbeta med både maskiner och datorer. Man måste även ha sinne för problemlösning och hela tiden vara beredd på att lära sig nya saker. Det är en fördel om man är stresstålig och gillar högt tempo.

Du gillar kanske också...