Bilskadereparatör – Andreas

https://www.youtube.com/watch?v=wIXmqNF92Fc

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli en bilskadereparatör?
Man ska välja fordonsprogrammet på gymnasienivå. Ett år in i utbildningen kan man sedan välja inriktningen Karosseri, och där fördjupar man sig i de ämnen man behöver för att kunna arbeta som bilskadereparatör.

Finns det en framtid som bilskadereparatör, finns det några utvecklingsmöjligheter?
Det finns stora möjligheter för bilskadereparatörer! Idag finns en stor brist på arbetskraft, särskilt med tanke på stora pensionsavgångar. Efterfrågan väntas vara stor även i framtiden. Det finns även stora utvecklingsmöjligheter. Traditionen är att man ”börjar på golvet” och därefter kan man bli erbjuden mer kvalificerade jobb inom företaget om man visar framfötterna.

Vad tjänar en bildskadereparatör och hur vanligt är det att man startar eget?
Ingångslönen är i snitt 18.000-20.000 kronor per månad, efter att ha arbetat i cirka 3 år brukar löneläget vara mellan 25.000-26.000 kronor. Det är däremot inte så vanligt att man startar eget, mycket beroende på att det är stora investeringskostnader innan man kan starta en egen verksamhet.

Behöver man några särskilda personliga egenskaper för att bli en bra bilskadereparatör?
Det är bra om man har formkänsla och tålamod. Naturligtvis ska man även ha ett intresse för yrket och ofta behöver man läsa på och lära sig nya saker inför ett jobb. Sedan är noggrannhet och ansvarskänsla bra egenskaper.

Du gillar kanske också...