Yrkesförare – Malin

https://www.youtube.com/watch?v=vwJPGJnt0LI

FRÅGOR OM YRKET

Vad har en yrkesförare i lön?
Genomsnittlig månadslön för en yrkesförare är 21.100 kronor (källa SCB). Privatanställda tjänar mer än de som arbetar i kommuner och landsting.

Vilka olika sorters yrkesförare finns det utöver lastbilschaufförer?
En yrkesförare som har specialistkompetens kan arbeta som förare för distribution, bohag och flyttlass, kranar, liftdumpers, slam- och spolbilar, virkestransporter, vid byggen och anläggningar, specialtransporter, renhållning, bränsletransporter liksom djurfrakt.

Vad gör en yrkesförare?
En yrkesförare transporterar allt från byggmaterial, bränsle och möbler till livsmedel och levande djur. För att köra specialfordon, till exempel tank- och kylbilar eller skogsmaskiner, krävs specialkompetens beroende på fordonstyp och transportslag.

Arbetar de flesta kvar inom yrket efter några år eller byter de yrke?
Sex år efter examen arbetar 60% av de som gått fordonsprogrammet med inriktning mot transport inom branschen. 10% av avgångseleverna har startat eget företag.

Är det tungt att arbeta som lastbilschaufför för en tjej?
Lastbilschaufförens arbete kan vara fysiskt krävande och påfrestande för nacke, axlar, rygg och knän. Under körningar sitter föraren stilla långa perioder.

Vilka egenskaper är bra att ha för att trivas som yrkesförare?
Lastbilschaufför ett självständigt yrke som kräver att man är bra på att planera sin tid och organisera sina uppgifter. Du ska kunna ta egna initiativ, ha ett bra sunt förnuft och vara självgående.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?
Du kan lära dig köra olika fordon och därmed få ett mycket varierande arbetsinnehåll. Du kan avancera inom företaget till en arbetsledande position som till exempel instruktör eller transportledare. Du kan starta ett eget åkeri eller eget företag där du hyr ut dina tjänster. Eller du kan återvända till skolans värld och bli yrkeslärare.

Du gillar kanske också...