YRMiS nyhetsbrev – oktober 2013

robotpedagogHej!
Nu har hösten gjort sitt intåg på allvar efter en fantastiskt fin sommar. På YRMiS har vi startat en ideell förening som vi hoppas ska bidra till att vi kan utöka vår verksamhet. Varje vecka får vi många förslag från elever och vuxna på vilka yrken de vill veta mer om via nya filmer på YRMiS. Barnmorska, arkitekt, pilot, jurist, skådespelare, veterinär och yrken inom sjöfart är några av de yrken vi ofta får in önskemål om.

Den tekniska utvecklingen och globaliseringen fortsätter att galoppera fram vilket gör att arbetsmarknaden förändras snabbt. I Sydkorea har 1/3 av alla förskollärare ersatts av robotar. 8 400 robotkatter underhåller och utbildar barnen på förskolorna i Seoul. De lär ut sånger, ställer frågor, kör grammatiktest, visar filmer och har förstås många dataspel. Barnen älskar dem. I Göteborg ska roboten Nao tjänstgöra som geografilärare.

yrmisimobilen

Bli medlem i YRMiS Yrkesguiden – en ideell förening

Sedan YRMiS startade 2007 har verksamheten blivit väl etablerad i skolor runt hela Sverige. Elever använder yrmis.se både på fritiden och på lektionstid. Pedagoger hämtar inspiration och arbetsuppgifter som följer läroplanen i Lärarrummet på yrmis.se. För att kunna producera fler filmer, föreläsa mer i skolor om arbetsmarknaden och hjälpa kommuner att öka samverkan mellan skolor och näringsliv har vi bildat en ideell förening.

Bli medlem eller partner i föreningen

trafiksyv

Studie- och yrkesvägledare höjer rösten

Första undersökningen i YRMiS SYV-panel genomfördes i våras. Senare i höst kommer vi att presentera en sammanställning av resultaten. Vi kommer också att genomföra en ny undersökning med annat tema. Vill du som arbetar som studie- och yrkesvägledare göra din röst hörd och tycka till om det område du kan bäst?

Anmäl dig gärna till YRMiS SYV-panel och läs mer här

eleverArbetsmarknadskunskap i skolan

Vi fortsätter att hålla föreläsningar om arbetslivet i skolor. Precis som YRMiS filmer riktar vi oss till elever på högstadiet och gymnasiet, men vi har också varit ute på mellanstadiet och haft lektioner i arbetsmarknadskunskap och entreprenörskap. Ju tidigare elever får information om olika möjligheter på arbetsmarknaden, desto bättre.

Vi försöker slå hål på fördomar och gör olika värderingsövningar, håller workshops med fokus på hur man kan komma på vad man vill göra när det är dags att börja försörja sig och inte minst försöker vi få elever som inte vet vad de ska välja för yrke att inte få panik. Få vet som tonåringar vad de kommer att arbeta med i framtiden. Yrken försvinner, förändras och uppstår. Ett och samma yrke kan leda till vitt skilda jobb och se ut på många olika sätt. Om detta, prognoser och mycket annat berättar vi mer om på våra föreläsningar.

Retorik för arbetssökande
Vid olika tillfällen har vi även föreläst för arbetssökande och nyanlända om hur man hittar ett jobb man trivs med, retorik när det gäller att få ett jobb och hur man kan sticka ut i mängden av många sökande.

Mer information om våra föreläsningar

lindasalenLinda Salen ny representant i Småland

YRMiS bygger ett nätverk av representanter i Sverige. I Jönköping har vi glädjen att presentera Linda Salen som ny YRMiS-representant i regionen. Linda är som klippt och skuren för uppgiften. Som studie- och yrkesvägledare vägleder hon elever som läser SFI och kurser på grundläggande nivå. Linda har bott fyra år i Hong Kong och kanske har den tiden påverkat hennes yrkesinriktning. På jobbet använder hon YRMiS filmer för att bland annat visa nyanlända hur arbetslivet fungerar i Sverige.

Eftersom YRMiS verksamhet framförallt ligger på nätet, finns vi i hela Sverige. Fysiskt har vi dock bara kontor i Stockholm. För att få mer lokal förankring i olika landsändar söker vi representanter i fler regioner.

Läs mer om Linda här och om våra andra representanter

Är du själv intresserad av att bli YRMiS-represenant hittar du mer information om det här. Det är en stor fördel om du är engagerad i näringslivet i din region.

monteragratisAllt billigare arbetskraft

Det vanligaste sättet att hitta billigare personal som kan utföra en uppgift är outsourcing. Om du inte jobbar vid en maskin kanske du tror att detta inte gäller dig, men även tjänstesektorn håller på att läggas ut. De som bokar färdtjänst kopplas till en växel i Moldavien eller Senegal. Det är billigare att lära senegaleser svenska i tio månader än att ha dyr personal i Sverige. Idag kör allt fler filippiner lastbilar i Skandinavien eftersom deras löner är ännu lägre än vad de baltiska och östeuropeiska chaufförerna accepterar.

Andra företag har valt andra vägar. IKEA lägger inte ut montering på billigare arbetskraft utan låter kunderna sätta ihop möblerna. Cafépersonalen spritsar inte glassen i din strut, det gör du själv i en automat i varuhuset. Flygbolagen anställer inte billigast möjliga incheckningspersonal, du som resenär checkar in dig själv on-line (utan lön). I Alingsås får personalen lön till klockan 18 när de går hem, men biblioteket är öppet till klockan 22.00 när en vakt låser. 95 % av boklånen sköter ändå låntagarna själva i inscanningsapparaten. På allt fler flygplatser scannar du själv ditt pass i gränskontrollen, personalen som tidigare granskade var och en är bortrationaliserad.

rapcvNya sätt att söka jobb

Arbetsförmedlingen, personliga brev och klassiska CV:n är inte de enda vägarna till ett jobb. Många tar tillfället i akt att göra något annorlunda som ger positiv uppmärksamhet.

Karl Lehmann tröttnade på att inte få respons på sina jobbansökningar. Han gjorde en video där han rappar fram sitt cv för att sticka ut i mängden. Att starta en pr-kampanj om sig själv var ett initiativ som gav stort genomslag.  Två veckor senare hade han varit på 20 intervjuer. Inom kort fick han sitt drömjobb på ett IT-företag vid Hötorget i Stockholm. På Wise-IT jobbar han idag som marknadsansvarig.

Här ser du Karl Lehmann rappa sin ansökan.

Joakim Aittamaa startade Facebook-gruppen “Nu ger vi grabben ett jobb!”. Aftonbladet skrev om hans kreativa tilltag att hitta en bra tjänst. Tre månader och flera erbjudanden senare arbetar han idag som digital redaktör på Upplands Motor.

Lovisa Ohsson imponerade på Fredrik Wikingsson med sitt twittrande och fick jobb som researcher i Filip och Fredriks TV-program Breaking News.

När YRMiS är ute och föreläser ger vi många tips och exempel på alternativa sätt att söka jobb.

Autumn FacesTräffa YRMiS på Skolforum

Många har passerat vardagsjämningen, men förhoppningsvis har du inte anammat vardagsjämringen.

Hoppas att du får en trivsam höst och att du passar på att använda YRMiS flitigt. Besöker du Skolforum under höstlovet och vill träffa oss, får du gärna höra dig så bokar vi in en träff.

Bästa hälsningar
Ellika Livchitz

Du gillar kanske också...