YRMiS nyhetsbrev – sommaren 2015

Och så var det höst igen! YRMiS hälsar både nya och gamla prenumeranter välkomna till en ny termin med nyhetsbreven! Under sommaren har vi fortfarande haft aktivitet på Facebook och regelbundet uppdaterat ifall vi kommit över något spännande som har att göra med utbildning eller arbetssökande.

Våra skolor saknar speciallärare och specialpedagoger
speciallarareBarnkullarna blir större och större. Bland dessa barn blir fler och fler diagnosticerade med inlärningssvårigheter eller språk- och talproblematik. För att kunna hjälpa alla få den utbildning de har rätt till behöver vi många fler speciallärare och specialpedagoger på arbetsmarknaden.

Hur häftigt vore det inte att gå till jobbet varje dag och veta att det man gör har en märkbar effekt och förvandlar världen till en bättre plats? I juni månad skrev YRMiS om speciallärare och specialpedagoger.
-Läs mer-

Ny film: Kungsholmens Västra Gymnasium
kvg_portrattUnder våren samarbetade vi med Kungsholmens Västra Gymnasium och skapade en film om deras skola. Tre elever från olika program får berätta om sig själva och utbildningen de har valt. KVG är en väldigt central skola i Stockholm, i ljusa lokaler med ivriga elever. De har Vård- och omsorgsprogrammet, Samhällsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap, och Naturvetenskapsprogrammet.
Se filmen här.
För de snabbaste uppdateringarna om när vi gör nya filmer, Gilla oss på Facebook!

För mer information om hur din skola/arbetsplats kan figurera på YRMiS, vare sig det är att locka nya elever eller ny framtida arbetskraft, maila oss på josefin@yrmis.se!

Påminnelse om YRMiS Lärarrum
yrmis-redNu kan vi tyvärr inte inbilla oss att det fortfarande är sommar, även om det kan komma varma dagar här och där. Förr eller senare måste man planera inför hösten och då kan vi ju passa på att påminna om Lärarrummet på YRMiS, där vi har samlat ett flertal förslag på hur man kan koppla skolundervisningen till arbetslivet. Vi har lektionsidéer för både högstadiet och gymnasiet, och faktiskt till och med en eller annan som passar mellanstadiet! Våra förslag följer läroplanen och är framtagna i samarbete med lärare och studie-och yrkesvägledare. Nämnde vi förresten att det är helt gratis?

Vårdbristen: Vi är i skriande behov av psykiatrisjuksköterskor
sjuskoterskaInom vården har det rått brist på personal länge och det ser inte ut att bli bättre. Det finns inte tillräckligt många som söker sig till yrket och samtidigt blir arbetsplatserna bara fler och fler.

Osäker på framtiden? Vill du vara hundraprocentigt säker på anställning och inkomst? Det finns många varianter på sjuksköterska. Under juli undersökte vi hur läget är inom psykiatrin och en av de mer välbetalda varianterna av yrket.
-Läs mer-

Svenska medaljörer i Yrkes-VM!
saopaulowsSå är det avgjort! Sverige tävlade under det hittills största Yrkes-VM genom tiderna, i São Paulo, Brasilien. 1 192 tävlande från över 60 olika länder deltog i spelen i år. De svenska resultaten? Två silver och ett brons! SILVER till fordonslackeraren Frida Gustafsson i Car painting. SILVER till dekoratören Sara Andersson i Visual merchandising/Window dressing. BRONS till hudterapeuten Emmastina Dannered i Beauty Therapy. Sverige mottog även 13 Medallions of Excellence, vilket innebär att de uppmärksammades särskilt av domarna och fick höga poäng. Stort grattis från YRMiS!
Se intervjuer med pristagarna här!

Matlagningstrenden leder till många möjligheter för kockar
kockVi älskar matlagning! Matprogram på TV, kändiskockars kokböcker, receptbloggar, restauranger, vi verkar nästan besatta. Det låter nästan konstigt att det skulle vara brist på kockar i dagens klimat, men det är faktiskt så att yrket har väldigt stor omsättning. Det är högt tempo i köket, men med rätt inställning och lite fantasi kan man klättra högt!
-Läs mer-

Öppet hus på gymnasieskolor i september
oppethusHöstens ofrånkomliga anländande innebär att gymnasieskolor kommer att öppna portarna för besökare, till informationskvällar och dylikt för att få en chans att locka till sig nya elever nästa år. Och då återvänder förstås YRMiS informationsspridning! Nu är det ju inte jättemycket som händer i september, men vi gillar också mjuka starter.
-Läs mer-

 

Vi hoppas att ni är lika taggade som vi är inför den nya terminen och att ni får stor använding av YRMiS även i höst!

Med vänliga hälsningar,
Josefin Åkerblom.

Du gillar kanske också...