YRMiS nyhetsbrev – december 2013

Vill du ha en julgran av YRMiS?

Christmas tree with presents and fireplace with stockingsDe kunder som sluter avtal med YRMiS om att göra en ny yrkes- eller studiebesöksfilm senast torsdagen den 19 december får en fin, doftande julgran. Tecknar ni er för två filmer, får ni en kungsgran.

Granen väljs ut och hämtas på Markusplatsen i Sickla torsdagen den 19 december mellan klockan 16.30 och 20.00. Vi bjuder på glögg och pepparkakor och givetvis får du all information du kan önska om vad det innebär att stå som avsändare bakom en film som publiceras i kanalen som når ungdomar över hela landet.

Köper du ingen film är du lika välkommen! Förtjänsten av granförsäljningen går till ungdomsverksamheten i en orienteringsklubb.

Information om hur det går till att göra en film med YRMiS

sjalvstyrandebilTransportbranschen förändras

Arbetslivet utvecklas i snabb takt. Alltfler företag satsar på att ta fram förarlösa fordon. Den mänskliga faktorn står för 90 % av alla bilolyckor. Med självkörande bilar minskar bränsleförbrukning och restider förkortas när trafikflödet blir jämnare.

Bilförsäljningen har de senaste åren dalat, bilen är inte längre en frihetssymbol, klimatångesten ökar, färre vill ta körkort och tiden som klassas som rusningstrafik i Stockholm har ökat med 91 % de senaste fem åren.

I dagsläget erbjuds 10 000 nya jobb i transportsektorn årligen. Med förarlösa fordon kommer arbetsuppgifter och kompetenskrav att förändras radikalt. Kommer någon att köra taxin du tar? Vems är ansvaret vid en krock i en förarlös bil? Idag måste buss- och lastbilschaufförer ta regelbundna pauser. Med förarlösa fordon kan ledtiderna effektiviseras. Ordet automobil har plötsligt blivit aktuellt igen.

Mer information om arbetslivet i transportsekton i framtiden

mandelaEn förebild som gjorde skillnad

YRMiS förebilder berättar om sina yrkesval, prioriteringar, drömmar och om sin vardag. I början av december i år dog en av världens absolut främsta förebilder:Nelson Mandela. I 27 år satt han fängslad i en cell på 180×180 cm. Efter frigivningen blev han Sydafrikas förste president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen.

Nelson Mandela hade 12 syskon. Hans pappa, som hade fyra fruar, dog när Mandela var 13 år. Efter internatskola utbildade sig Mandela till advokat. Han lärde människor att röra sig – och att röra sig fritt. Han offrade sig för idéer som var större än han själv.

Nelson Mandela visade hur man följer sin egen övertygelse – man litar på sig själv. Gör det du också!

Det finns många filmer om förebilden Nelson Mandela.På yrmis.se finns mer information och en film av BBC.

Till YRMiS sida om förebilden Mandela

forskollararecHet arbetsmarknad för förskollärare

Dubbelt så många söker förskollärarprogrammet i år jämfört med för två år sen. Runt 700 jobb står lediga runt om i Sverige. För få behöriga, pensionsavgångar, ökat barnafödande och en ny läroplan som kräver pedagogisk kompetens gör att lönerna stiger.

I Stockholmsregionen, där efterfrågan är allra störst, får utbildade förskollärare ofta högre löner än lärare i grundskolan och gymnasiet. Högst snittlön för förskollärare i landet har Nacka med 28 886 kronor i månaden, lägst har Falköping. En förskollärare i Motala med noll år i yrket hade förra året 40 000 kronor/månad för att ta hand om det viktigaste vi har: Våra barn.

Utbildningen är 3,5 år och ger 210 högskolepoäng. Den finns på 20 platser i Sverige.

Läs mer om arbetsmarknaden för förskollärare

nysatrabYRMiS flyttar till Sätra

Eftersom YRMiS är en webbaserad verksamhet brukar vi säga att vi finns i hela Sverige. Kontor har vi dock bara på en plats. Företaget YRMiS AB och den ideella föreningen Yrmis Yrkesguiden är små organisationer som köper in den kompetens vi själva inte har kapacitet till. Av kostnadsskäl flyttar YRMiS i mellandagarna till ett kontor i Sätra i södra delar av Stockholm. Adressen är

Stensätravägen 9
127 35 Sätra

Hemsida www.yrmis.se, mailadress info@yrmis.se och telefonnummer 073-838 44 45 är oförändrade.

Employer branding - omslagEmployer Branding

Employer Branding handlar om att attrahera, rekrytera och behålla rätt medarbetare. Syftet är att bli en attraktiv arbetsplats som behandlar sina medarbetare som en viktig resurs. Det här är också den vanligaste orsaken till varför företag, myndigheter och organsiationer väljer att göra film med YRMiS och synas i kanal som når ungdomar – framtidens arbetskraft.

I boken Employer Branding finns många exempel på arbetsgivare som systematiskt arbetar med dessa frågor som ett sätt att lyfta varumärket och skapa intresse för potentiella medarbetare.

– Att profilera sig mot framtida medarbetare blir alltmer en strategisk fråga för oss. Med hjälp av bokens exempel från andra branscher får vi många bra tips om hur vi kan jobba smartare, säger en av YRMiS kunder rekryteringschef Elisabeth Fogelström på Svensk Fastighetsförmedling.

Pris 267 kr inklusive moms och långsam frakt hos Bokus.

Här kan du provläsa boken

fordigsomvillkannadigsomettbarnigenGlenn söver sjö och strand i Göteborg. Med en julfilm önskar YRMiS alla prenumeranter en riktigt

God Jul och Gott Nytt År!
Ellika Nyqvist Livchitz

Du gillar kanske också...