Behovet av att anställa fler barnmorskor kommer att öka

barnmorska

En barnmorskas uppgifter varierar lite på var man arbetar, men fokus ligger på vård före, under och efter förlossning samt generell sexualupplysning. En barnmorska som jobbar på en barnmorskeklinik, BB-avdelning eller vårdcentral håller informerar blivande föräldrar om vad som händer och vad de kan göra för att graviditeten ska bli så behaglig som möjligt. De undersöker om både mamman och barnet mår bra och tipsar om kost och motion under graviditeten. När förlossningen kommer stöttar barnmorskan och ser till att allt går smidigt. När barnet väl har kommit får den nyblivna mamman stanna tills den första amningen, så att barnmorskan kan ge råd ifall det behövs.

En barnmorska kan också arbeta på en ungdomsmottagning. Då ligger fokus snarare på att informera om preventivmedel, göra gynekologundersökningar och svara på frågor om sex och samlevnad.

Vi kommer att behöva anställa fler barnmorskor inom en snar framtid. Många barn kommer födas, men för få utbildas till barnmorskor för att täcka behovet. Detta kommer märkas redan om några år då många nu arbetande barnmorskor går i pension.

En barnmorska är en vidareutbildad sjuksköterska, vilket man inte kan bli utan studier på högskola eller universitet. För att kunna bli antagen måste man ha arbetat som sjuksköterska i minst ett år. Barnmorskeprogrammet är en högskoleutbildning som tar 1,5 år att slutföra om man läser på heltid.

Som barnmorska är medellönen 33 300 kr/mån. Det är en stor skillnad mot en ”vanlig” sjuksköterskelön och visar att specialisering lönar sig. Det råder brist i hela vården, så det finns verkligen utrymme att utforska sina egna intressen och särskilda potential!

enbarnmorska

Blivande och nyblivna föräldrar kan vara väldigt oroade, särskilt om det är första barnet. Därför måste en barnmorska kunna sätta sig in i situationen och visa empati samtidigt som hen förklarar vad som händer på ett pedagogisk och lugnt sätt. Man måste också kunna samarbeta med både patienter och andra medlemmar i läkarteam.

Ett arbete som barnmorska innebär som de flesta arbeten inom vården att man kommer behöva hjälpa människor just när de har det som allra svårast. Det kan kräva mycket av en rent psykiskt. Man måste också finnas där för att hjälpa kvinnor som precis genomgått en abort.

Arbetsförmedlingens prognos för barnmorskeyrket är att personalbristen kommer fortsätta vara extremt hög, särskilt i storstäder. Detta är verkligen ett framtidsyrke!

Jämför utbildningar på studera.nu

Mer om barnmorskeyrket

Du gillar kanske också...