Idag är sista ansökningsdag till Högskoleprovet

hogskolecheckOnsdagen den 15 februari är sista anmälningsdag för vårens högskoleprov. Förra året anmälde sig 70 000. I år skrivs provet lördagen den 31 mars. Provet består av åtta delprov med 160 uppgifter totalt. Matematiska, logiska och verbala kunskaper testas. Ett bra reslutat på högskoleprovet ökar ofta chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Det kostar 350 kronor och du anmäler dig online till den provort du vill skriva provet på.

Anmälan till högskoleprovet är personlig och bindande. Har du väl anmält dig kan du inte få några pengar tillbaka om du ångrar dig. Det går heller inte att låta anmälan föras över på någon annan person eller till ett annat provtillfälle. Boka in provdagen och kolla noga att du verkligen kommer kunna skriva högskoleprovet den 31 mars.

Anmäl dig idag – det går inte att efteranmäla sig

Anmäl dig idag! Möjlighet till efteranmälan finns inte, så om du vill skriva högskoleprovet redan nu på våren är det bara att springa till anmälningssidan och anmäla sig!

Förbered dig noga

Det är tyvärr lätt hänt att många slarvar med förberedelserna. Det känns som om du har en evighet på dig att plugga till högskoleprovet, så du skjuter upp det… spelar lite dataspel, går på bio, slökollar på TV:n, och sedan vaknar du på provdagen och fattar att tiden för förberedelser är ute.

Om du har svårt att motivera dig för att plugga kan det vara en idé att sätta upp ett schema som du sedan följer benhårt. Är du morgonpigg och vaknar vid sextiden men måste vara på jobbet eller i skolan först vid nio? Plugga en halvtimme efter frukosten! Är du en nattuggla och gillar att sitta uppe länge? Avsätt en timme på kvällen. De flesta av oss kan utan vidare hitta tid till att plugga inför högskoleprovet, det gäller bara att ställa in sig själv på att du under vissa tider inte gör något annat förutom pluggande.

Gör pluggandet roligt

Ännu ett tips för den som har svårt att komma igång med pluggandet är att göra om det till en slags tävling. Hitta en vän som också planerar att skriva högskoleprovet och gör upp olika delmål. Det kan till exempel röra sig om att göra en del av ett gammalt högskoleprov under ”riktiga” provförhållanden, och sedan jämföra era resultat. Om ni önskar kan ni kombinera detta med något roligare – fika eller ät middag ihop och gör sen ett gammalt högskoleprov. Gå igenom era fel tillsammans och se vem som fick bäst resultat. Är ni tävlingsinriktade kan ni slå vad – den som skriver sämst får betala för mat eller fika. Efteråt kan ni se en film och slappna av.

Ta reda på vad du är sämst på

För dig som har lite bristande motivation eller helt enkelt tidsbrist är den bästa rekommendationen att snabbt ta reda på vilka delar av högskoleprovet som du är sämst på. Om du t.ex. gör tre gamla högskoleprov och skriver 95% rätt på NOG-delen behöver du knappast lägga tid på att plugga detta avsnitt, men om du har många fel på statistikavsnittet bör du lägga mycket kraft på att höja dig på den delen.

Så se till att ta reda på dina svagaste punkter och lägg ner extra mycket kraft på att förbättra dig på just de delar av högskoleprovet som du är svagast på.

Lycka till!

Här anmäler du dig

Du gillar kanske också...