YRMiS nyhetsbrev – februari 2012

YRMiS 2012: Film, praktik och vägledning

mejanStort intresse för YRMiS Praktikseminarium

I slutet av januari ordnade YRMiS ett frukostseminarium med temat Praktik. Vi ville slå ett slag för hur viktigt det är med praktik, både för arbetsgivare och praktikanter. En panel med två företagare, två fd praktikanter, Arbetsförmedlingens generaldirektör och Arbetsmarknadsdepartementets statssekreterare diskuterade och delade med sig av kunskaper och erfarenheter om vad praktik innebär och hur den bör utvecklas i framtiden.

Mötet var en kick-off i YRMiS praktiksatsning. Det var välbesökt och uppmärksammat i hela landet. Vi har fått förfrågningar om vi kan arrangera liknande evenemang på andra orter. Det gör vi gärna! Maila info@yrmis.se med önskemål så kontaktar vi dig.

Pressmeddelande från mötet Mer och bättre praktik ger lägre ungdomsarbetslöshet
Mötet på film

praktik_kommunalradYRMiS hjälper kommuner med praktik och vägledning

YRMiS har hittills koncentrerat sig på olika typer av filmer. Detta kommer vi att fortsätta med och det är fortfarande grundbulten i vår verksamhet, men nu går vi vidare i den röda tråden att minska avståndet mellan skola och arbetsmarknad. Vi satsar på att höja statusen för praktik för att arbetsgivare och ungdomar ska få mer kontakt och kunskap. Under innevarande år kommer vi att hjälpa åtta kommuner med att föra upp praktikens betydelse på agendan, få med företagen på orten och även tillhandahålla ett IT-verktyg för matchningen av arbetsgivare-praktikanter.

Är din kommun intresserad av att få ta del av YRMiS erbjudande till kommuner? Hör av dig! Kommunkonceptet inkluderar utöver praktiktjänsten även en tjänst för studie- och yrkesvägledare, filmer om kommunen sett ur ett arbetsmarknadsperspektiv, filmer om arbetsgivare på orten (studiebesök), filmer om yrken/kompetenser som kommunen och lokala arbetsgivare kommer att efterfråga de kommande 5-10 åren samt skolfilmer.

Fråga SYV, SYV-polen och föreläsningar i skolor

Ytterligare en satsning i år blir på SYV – Studie och Yrkesvägledning. Från och med mars 2012 kommer elever att kunna fråga SYV:aren online hos YRMiS. En mycket erfaren SYV:are kommer att svara på frågor om arbetsmarknad, karriär, studier, vägval, mm.

I YRMiS SYV-pol hyr vi sedan förra året ut SYV:are till skolor som inte har någon egen vägledare anställd. Sedan tidigare föreläser vi också i skolor om arbetsmarknad, hur man får jobb, olika anställningsformer, tips om hur man kan tänka inför knepiga vägval, entreprenörskap, mm. Många föreläsare för Svenskt Näringsliv och Tillväxtverket använder också YRMiS filmer när de föreläser i skolor, för att ”ena publiken” och för att formatet passar ungdomar.

Vill ni hyra en SYV:are, är du själv SYV:are och vill ha ett extraknäck som konsult eller vill ni hyra in YRMiS för en föreläsning i klassen eller på skolan? Hör av er!

Nya filmer och filmer på andra språk

Idag kan alla se YRMiS filmer på svenska och engelska. Snart kommer de även att finnas på finska. För de avsändare som önskar gör vi gärna andra översättningar till befintliga eller nya filmer.

hansvestbergFler och fler kunder väljer att göra filmer tillsammans med YRMiS för att nå och inspirera ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Idag har vi yrkesfilmer, studiebesöksfilmer, arbetsgivarfilmer och skolfilmer. Bland de senaste filmerna finns bland annat en VD-film med Ericssons Hans Vestberg, en projektledarfilm och en film om truckförare. Du hittar alla YRMiS filmer i YRMiS Filmrum.

En film på yrmis.se ger enligt flera undersökningar ett betydligt mer bestående intryck än vad en text/broschyr/webbsida/katalog ger. Det personliga mötet är oslagbart men nära på omöjligt med alla Sveriges ungdomar. Filmerna når tittare dygnet runt 365 dagar om året i hela Sverige. De är prismässigt betydligt billigare än till exempel en platsannons på en kvartssida en dag i en rikstidning eller all tid och kostnader en arbetsmarknadsdag e dyl innebär.

Vill ni marknadsföra er som arbetsgivare eller skola eller stimulera ungdomars intresse för en speciell kompetens, ett yrke eller en inriktning? Kontakta YRMiS så berättar vi mer.

Hands Holding a Seedling and Soil

YRMiS Företagsvänner

Som företagsvän underlättar du för unga att välja en utbildning och ett yrke som passar dem. Du bidrar till att deras framtid ska kännas meningsfull, lockande och fylld av arbetglädje.

Om du tycker att det är viktigt att visa ungdomar att ert företag är en möjlig framtida arbetsgivare och bransch, är det en god idé att synas på vår plattform där elever i hela Sverige gärna hänger, både på skoltid och hemma. Chansen att de får upp ögonen för de yrken och den kompetens ni kommer att behöva ökar förstås om ni blir synliga som ett attraktivt alternativ.

Läs mer om företagsvänner

Vill du bli YRMiS ambassadör?

YRMiS planerar att rekrytera ambassadörer i olika regioner i Sverige för att förankra verksamheten och våra hjärtefrågor lokalt. En YRMiS ambassadör informerar och nätverkar med aktörer i det lokala näringslivet, presumtiva kunder, skolor och organisationer. Vi tänker oss att du kan vara ung, arbetar i skola, på kommunens näringslivsenhet, hos en arbetsgivare, är egenföretagare, SYV:are eller aktiv pensionär. Huvudsaken är att du brinner för YRMiS verksamhet och visioner. Intresserad? Hör av dig!

Vad händer mer?

www.yrmis.se ser du vad som är på gång hos YRMiS. Vi uppdaterar ständigt sidan med nyheter och nya funktioner. Det gör vi även på YRMiS facebooksida. “Gilla” oss där så får du nyheter i din logg som facebook användare.

Bästa hälsningar
Ellika Nyqvist, YRMiS

Du gillar kanske också...