YRMiS nyhetsbrev – hösten 2012

yrmisimobilenYRMiS i mobilen

Sex av tio svenskar i åldrarna 16-74 använder enligt statistik från SCB sin smartphone för att koppla upp sig mot nätet. 46% har använt en dator och 14 procent en surfplatta för mobilt internet. Användandet sjunker generellt med stigande ålder. 84% i åldern 16-24 år har kopplat upp sig med en smartphone. Bland 65-74 åringar är andelen 18%.

Eftersom YRMiS främsta målgrupper är ungdomar får de numer även inspiration via YRMiS mobila hemsida.

nyheterYrken kommer, försvinner och förändras

I Japan steker robotar hamburgare, mycket goda dessutom. I Helsingfors finns ingen personal i passkontrollen på flygplatsen, du scannar själv in ditt pass och ställer dig i en kur där du fotograferas. Bankkassörskor tar inte ut pengar till dig eller sätter in på rätt konto, det gör du själv på nätet. Psykologer, de som trots allt arbetar med känslor, de kan väl inte ersättas? Ladda ner appen Itherapy eller testa något av de KBT-verktyg som finns på nätet, de har visat mycket positiva resultat. Alla kockar och psykologer kommer förstås inte att ersättas med maskiner, men utvecklingen känns ibland som en skenande häst.

Papperstidningar tampas med röda siffror. Redaktioner drar ner på den resurs som de en gång var helt beroende av, journalisterna varlsas. Dala-Demokraten har sparkat 46 av 76, SvD minskar med 50-60 tjänster. Vad kommer istället? Företaget Narrative Science har under 2012 publicerat nära två miljoner artiklar utan att en enda människa har skrivit dem. Främst gäller det notiser om sport och ekonomi. Information om hur det har gått i en match och för de deltagande lagen tidigare eller på aktiemarknaden för företag, finns redan lagrat och det handlar mest om att fylla ut tabeller med text för att beskriva skeendet. Dessutom har vi robotar som handlar på börsen baserat på omvärldshändelser, vilkas beteenden i sin tur generar artiklar av andra robotar…

www.narrativescience.com kan du läsa artiklar producerade av datorer. Även ett tränat redigeraröga har svårt att se skillnad på en artikel skriven av deras IT-verktyg jämfört med en artikel om samma händelse skriven av en journalist.

textamindreFilmer för hörselskadade

YRMiS vill hjälpa alla som funderar på vad de ska arbeta med. Därför har vi sedan länge textat alla våra filmer på engelska för de som inte kan svenska så bra. Under hösten har vi börjat texta alla filmer till svenska också. Hörselskadade elever funderar förstås också på vad de ska välja för inriktning, utbildning och yrke.

Vi har i flera år fått önskemål om att anpassa filmerna så ätt även personer med funktionshinder ska kunna få glädje av dem. Vi är glada att äntligen få möjlighet att göra detta. Över hälften av alla filmer har textats på svenska, resten textar vi i början av nästa år. Här kan ni läsa mer om textfunktionen till olika språk

bieberTävlingar utvecklar filmformatet

I juli i år släpptes biljetterna till Justin Biebers konserter i Globen i april 2013. De tog slut direkt. YRMiS lyckades köpa några på Ticnets hemsida som vi beslöt att dela ut till de som tittar på våra filmer. Många ungdomar tog  tillfället i akt och tittade på minst tre filmer och motiverade vad de tycker är bra respektive mindre bra med varje film. Vinnarna får gå på en av konserterna till våren.

Senare under året ordnade vi liknande tävlingar med fribiljetter till andra evenemang.

Tävlingarna gör att ännu fler elever tittar på våra filmer och att vi får mycket tydlig feedback om hur vi bör utveckla filmformatet för att det ska falla ungdomar i smaken. De är fantastiskt duktiga och vana att ta till sig information på film. Flera berättar spontant att yrmis.se har hjälpt dem mycket inför framtiden när de ska välja såväl gymnasium som yrkesinriktning.

yrmismobilsida_qrkodFördubblat besöksantal på yrmis.se

Nyligen kontaktade vi samtliga grundskolor och gymnasier i Sverige och påminde dem om de resurser vi erbjuder deras elever, lärare och vägledare – helt kostnadsfritt. Alla ska känna till YRMiS och veta att de kan använda sig av oss gratis.

Påminnelsen om YRMiS filmer och verktyg gjorde att vårt tidigare ganska stadiga antal besökare per månad steg från 45 000 till nära 73 000. Elever över hela landet har hört av sig med önskemål om nya yrken som de vill se på film. Skolor har bokat föreläsningar och aldrig har så många lärare varit inne i vårt Lärarrum som de senaste veckorna. Sedan vi lanserade vår mobila sajt har vi dessutom på mindre än en månad fått fler besökare i telefonen på den mobila sidan än vad vi har på den ordinarie hemsidan.

Flera tidningar och sajter har informerat sina läsare om YRMiS vilket också har bidragit till många nya besökare på yrmis.se

Glöm lösenord till Lärarrummet
Det är inte bara filmer som ses av betydligt fler besökare, alltfler lärare och vägledare är inne i YRMiS lärarrum och hämtar lektionsförslag om arbetslivet också. Vi har tagit bort registreringskravet i Lärarrummet så att den som vill kan gå direkt in och välja mellan arbetsuppgifterna, du behöver inte längre komma ihåg något lösenord eller användarnamn och funktionen är helt gratis utan förpliktelser. Men du får gärna tipsa andra om oss förstås!

För att komma till YRMiS mobila sida i din smartphone skriver du bara in www.yrmis.se i webbläsaren så slussas du direkt till den mobila sidan. Den fungerar i alla modeller av smarta telefoner. Eller så kan du scanna in QR-koden med t ex Inigmas gratisapp.

trafiksyvAnmäl dig till SYV-panelen

Vill du som arbetar som studie- och yrkesvägledare ingå i YRMiS panel? Under 2013 kommer vi att genomföra några undersökningar bland Sveriges viktiga SYV:are. Vi kommer framför allt att använda oss av digitala enkäter och svaren behandlas helt anonymt. Vill du göra din röst hörd inom det område du arbetar inom och tycka till om samverkan mellan skola och näringsliv, praktik, studiebesök och den haltande matchningen på arbetsmarknaden? Anmäl dig till YRMiS SYV-panel!

frukostFöreläsningar om arbetslivet

Under hösten har vi på YRMiS varit ute och föreläst en hel del på olika håll i Sverige. Vi har även arrangerat seminarier på temat kompetensförsörjning, företagsutveckling och samverkan. De som lyssnat har varit allt från elever i olika årskurser till företagare, pedagoger och kommuner på olika nivåer. Småland, Uppland, Skåne, Västra Götaland, Halland, Medelpad och Södermanland är några av de regioner vi har föreläst i. I Jönköping ordnade vi till exempel en uppskattad paneldebatt med representanter från kommunens ansvariga för arbetsmarknad och utbildning, två företagare och två elever. På Skolforum berättade vi för lärare om hur de kan förbereda eleverna inför arbetslivet. Syftet med evenemangen har oftast varit att öka samverkan mellan skola och näringsliv samt att öka kunskaperna hos unga inför arbetslivet.

Vill ni att vi ska ordna en föreläsning, ett seminarium eller en praktisk arbetsmarknadsdag åt er, maila info@yrmis.se Av erfarenhet vet vi att frukostmöten lockar många gäster, senare på dagen tar det ofta allt för stor tid för åtminstone yrkesverksamma och framför allt företagare. I skolor brukar det gå bra under hela dagen.

103_fastighetsbranschenPublicera er egen film hos YRMiS

www.yrmis.se ger vi numer kunder som har egna filmer möjlighet att publicera dem på sajten för att så många som möjligt i den målgrupp de vill nå ut till, ska se  filmerna. Den här möjligheten gäller både företag och organisationer som vill marknadsföra sig i egenskap av arvbetsgivare och inspirera elever om olika yrken och för gymnasieskolor som vill berätta om hur det är att plugga på deras skola. Kontakta yrmis.se om ni är intresserade av denna möjlighet så skickar vi priser. Det går bra att betala per månad, men avtalet gäller för minst ett år i taget.

broman_estetiskaÅrets skolfilm 2013

Hela nästa år kan elever på gymnasiet delta i YRMiS tävling om årets bästa skolfilm. Utmaningen blir att på ett så tydligt och inspirerande sätt som möjligt, berätta om sina skola, varför elever trivs där och hur utbildningarna är upplagda. I mellandagarna lanserar vi tävlingen på www.yrmis.se med lathundar på gratis redigeringsprogram och tips om vad som är bra att tänka på vad gäller teknik, manus, syfte, mm – en liten filmskola helt enkelt.

ramus_madinaAdvisory Board och YRMiS representanter

YRMiS startat ett rådgivande organ som hjälper till att utveckla verksamheten med filmer, praktik och karriärvägledning. I arbetsgruppen ingår förstås ungdomar – vår främsta målgrupp (på bilden Rasmus Juteryd och Madina Sejadi), en filmproducent och rektor, en ytterst erfaren musiker, en studie- och yrkesvägledare, en kommunikatör, en entreprenör och en lärare.

På olika håll i Sverige vill vi också ha regionala representanter som kan fungera som lokala kontakter för YRMiS. De som bor i regionen har god kännedom om vilka förutsättningar och behov som finns på plats. Vi har en representant i västra Sverige en i  Örebro/Närke. Är du intresserad av att bli representant i din landsända? Kontakta YRMiS så skickar vi information om vad det innebär. Ersättning utgår om du säljer in filmer.

100 trender100 Trender – Din guide till framtiden

Världen förändras i ett allt snabbare tempo och kompassnålen tycks snurra åt alla håll. På osäkra grunder ska viktiga beslut fattas om arbetslivet. Vilken utbildning är klokt att välja? Vilka nya jobb finns i framtiden? Hur hittar du dem och vad kräver de? Hur kommer synen på anställda och arbete att vara om tio år? Vad betyder klimatförändringar, teknikutveckling och globalisering för olika branscher? Vilka företag kommer att stå sig i den tilltagande konkurrensen?

Författaren Peter Siljerud är framtidsforskare och trendspanare. Han har lång erfarenhet av att arbeta med företag och organisationer som vill förstå och förbereda sig för framtiden.

Här kan du läsa mer och beställa boken

 

Hoppas att året har varit snällt mot dig och att du efter ett trivsamt julfirande ser fram emot nästa.

God Jul och Gott Nytt År!

önskar Ellika Nyqvist Livchitz

godjul

Du gillar kanske också...