YRMiS går på UF-mässan!

uf2014Den 26-27 maj gick Ung Företagsamhetsmässan av stapeln i Älvsjö! Där samlades vinnare av regionala mässor runtom i landet för att tävla mot varandra och knyta kontakter. YRMiS var där och kollade in några personliga favoriter.

Ung Företagsamhet finns över hela Sverige och ger ungdomar en möjlighet att utveckla både kreativitet och entreprenörskap. Under ett år får ungdomarna driva ett eget företag, komma på en idé och bygga en affärsmodell.

I Älvsjö samlades de olika UF-företagen under olika teman: Skönhet och hälsa, Kultur och sport, Mode och design, Mat och dryck, Tjänster och samhälle samt Hus och hem. 784 elever i 227 UF-företag samlades under ett tak för att tävla om flera olika titlar, bland annat Årets produktutveckling, Årets vara och det främsta priset, Årets UF-företag.

solowFrån företag som tillverkar egna solglasögon av trä, till studiehjälp för idrottsaktiva ungdomar. UF-mässan är enormt inspirerande att vandra runt och titta på. Båsen är välarbetade och ungdomarna är drivna och ivriga att berätta om sina produkter och tjänster.

– Det är en luftsolfångare, berättar 17-åriga Johanna Luu från SoLow. Kall luft åker in med hjälp av en fläkt och värms upp av solen. Sedan blåser en annan fläkt in den uppvärmda luften i rummet. Vi siktar in oss på mindre utrymmen som kan bli kyliga, som källare eller garage. Du sparar ungefär 6400 kronor per år.

Får själva skaffa kapital

storasysterI början av uppgiften får eleverna själva skaffa kapital till företaget. Det kan ske genom sponsorer, privata investeringar eller försäljning, dock får de inte ta lån.
– Det är viktigt för oss vilka sponsorer vi har, säger Annie Lindskog från Storasyster UF, en plats där unga tjejer anonymt kan skriva och ställa frågor om vardagen.
Det måste vara något som berör vår målgrupp. Vi skulle aldrig tacka ja till några bantningsföretag.

Sponsorerna kan också hjälpa till mer praktiskt, som att erbjuda redskap som behövs. Antique UF, som tillverkar kakfat av gamla porslinstallrikar, får sina verktyg sponsrade av en byggfirma.

– Nu blir man lite sugen på att starta eget, säger Stina Perbrink och Hanna Johansson på Antique UF. Innan visste vi inte hur ett företag drivs. Nu vet vi hur de olika delarna fungerar och vad man måste ta ansvar för. Det har varit väldigt lärorikt och roligt.

Effektivisering och miljövänligt

urban organicKreativiteten har flödat hos ungdomarna. Ibland har det varit svårt att få idéer, säger flera tävlande, men då var handledaren där med förslag som de kunde spinna vidare på. Det finns många bidrag i år som är till för att göra vardagen lite enklare. Återvinning är också på tapeten.
– 99,8% av kaffebönan slängs, säger Gustav Ahlgren från Urban Organic UF. Det är väldigt mycket näring som går förlorad. Svamp trivs bra i kaffesump så varför inte ta till vara på näringen?
Produkten är såld till det lokala Ica och är nu under sista steget i produktionstestningsfasen.

UF-mässan är en chans att få upp ögonen för nya lösningar. Emma Lindström och Linnea Johnsson från Häng Smart UF vill hjälpa dig spara plats i garderoben med hjälp av deras praktiska lilla produkt. Med hjälp av den kan du hänga tre galgar på en!

Någonsin haft problem med att hitta lysknappen på underskåpsarmaturen? Capswitch UF har utvecklat ett litet plasthandtag att sätta på lysknappen, så att du aldrig behöver böja dig ner och leta efter knappen.

Vinnare

grades of gloryFörstapristagarna i deltävlingarna vinner 5000 kronor. Vinnarna av SM i Ung Företagsamhet går vidare att tävla i EM, som 2014 går i Talinn, Estland, den 22-25 juli.

Ett UF-företag måste avvecklas efter ett år, men idén får tas vidare och kan drivas antingen parallellt med UF-företaget eller tas upp igen när eleven tar studenten. Efter avvecklingen av UF-företaget hålls en bolagsstämma och årsredovisning som en del av programmet.

Läs mer om Ung Företagsamhet på deras hemsida (och se bilder på alla pristagare)

Före detta UF-företagare som efteråt startade egna företag

Jeanette (Nannynu!, barnvakter)

Nadja (Shout Out, antivåldtäktsspännen)

Benjamin och Oscar (Ung Omsorg, äldrevård)

Du gillar kanske också...